Gentse Beesten

Pater Leus SJ zalige Zaliger sprak deze historische woorden terwijl wij onaandachtig vliegtuigjes naar elkaar aan het gooien waren van achter onze collegebanken:

“in Calcutta liggen de lijken in de straten te slapen”

Wat dit met Griekse Cultuur te maken had wisten we niet. Daarom lieten we hem maar zeggen.

Bovendien, als ge Pater Leus niet geloofde, moest ge in die tijd met een dure vlieger, of met een pakketboot naar Calcutta om de check te doen. Niets Facebook, Ryan Air of Wikipedia .

Die Jezuïten hadden de monopolie van de ultieme kennis. En speelden er gretig mee. Zoals met ons voeten, en volgens de geruchten ook met wat anders. Maar als ik het verder vertel bega ik een doodzonde. Dus: omerde omerta.

Niemand in ons klas geloofde dat een lijk nog kon slapen. Maar, om twintig op twintig te halen op dat vak, dat ons veel punten opbracht, bevestigden we dat gretig op het examen. Dit was nodig om het bodemloos puntengat geslagen voor Fysika en Wiskunde te dempen. Dat was wel wat jeuïtenstreken waard. Griekse Cultuur was onze joker. Samen met turnen en muziekles.

Soms, als bij wonder, kregen de beste performers zelfs één en twintig op twintig. Dit meestal als het mondeling examen in de kamer van SJ, op de eerste of tweede verdieping, werd afgenomen. Waarschijnlijk als forfaitaire verplaatsingsvergoeding.

Calcutta, pfff… passé.

Deze week loopt ge in Gent bij het ochtendgloren zoals het in Calcutta in de jaren zeventig moet geweest zijn. Mensencadavers liggen tussen flessencadavers te verkommeren. En ja, elke dag rond 17 uur lijken de lijken uit hun roes op te staan en komen ze weer tot leven. Al is het ook soms tot beven.

Ik vind het echt spijtig dat ik Pater Leus SJ Zaliger niet altijd heb geloofd. Hij had misschien wel een tikkeltje van een arrogante kennismonopolie. Maar als ik hem niet geloofde, had ik er maar iets moeten aan doen. Bijvoorbeeld in Calcutta gaan checken of de lijken wel werkelijk in de straten aan het slapen waren. En waarom.

Gemiste kans. Of hypocrisie?

Want ik vrees dat de lijken daar nu nog altijd in de straten aan het slapen zijn

Een gedachte over “Gentse Beesten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s