Doe eens normaal

Soms vraag ik me af of mijn baasje wel normaal is.

Maar om te weten of iemand normaal is, zegt baasje me, moet je eerst weten wat de norm is.

Ja, en dat is dan zalig- en heiligmakend? De norm kennen betekent de norm toepassen ? Mag ik hierbij een abnormale vraag stellen kwispel, ik terug?

Doe maar normaal. Jij bent sowieso geen normale hond. Je stelt teveel vragen.

Wie bepaalt die norm dan wel?

Tjah, heb je wel een punt, zucht baasje.

En vooral: waarom bepaalt men normen?

Beste vriend . Dat is meestal het gevolg van een machtsverhouding . Als iemand denkt het bij het rechte eind te hebben, schrijft hij een norm uit om dat vast te leggen en om dat aan de anderen op te leggen… Zo houdt hij controle over de situatie. En beschermt hij vooral zichzelf.

Rechte eind? Die KakGAsboetemensen die mij niet laten kakken waar ik wil? Zijn dat dan normale mensen?

Ze staan aan de opbrengstkant van de norm, ja . Dat vindt men dan normale mensen. Als je dat overtreedt ben je niet normaal en dat betaal je cash. Afijn, ik dan toch in dat geval.

Niet betalen baasje, ik zal die KakGASboeteschrijvers eens mijn abnormale tanden tonen en ze zullen wel een norm of twee lager zingen.

Ja, sympathiek, maar dat kan ook tot anarchie leiden, als iedereen zo begint….

En die monniken die de Bijbel verzonnen hebben…

Jazeker, van het zelfde laken een broek.

Mag men van de Bijbel ook niet op straat kakken?

Dat weet ik niet. De Bijbel houdt zich meer met spirituele en morele, minder met praktische normen bezig.

En de politiekers?

Dat zijn supranormale mensen . Die moeten de normen die ze aan de anderen opleggen zelf niet naleven.

Ik snap er niets van. Niet normaal volgens mij…. Maar het zal wel aan mij liggen. En Carl… mijne maat, … is het mogelijk dat hij, zoals mij, abnormaal was dan?

Waarom denk je dat?

Omdat hij vele normen niet begreep . Toch niet de bedoeling ervan. De verboden te kakken borden vond hij ook maar niets, heeft hij me toevertrouwd toen hij met mij tegen een boom aan het plassen was. En de om zeven uur opstaan norm vond hij, net zoals mij ook maar niets, geeuwde hij me ooit toe. Zeker als hij om zes uur in bed was gekropen. Hij zou zijn werk wel later inhalen.

Ja, lieve Largo, daar raak je een gevoelige snaar.Het feit dat men -zelfs ongeschreven -normen niet begrijpt, en zich dus afvraagt waarom die toegepast zouden moeten worden, wordt in onze maatschappij moeilijk getolereerd. Laat staan dat men er oor voor heeft. Daar heeft Carl het moeiljk mee gehad. Hij heeft de als normaal beschouwde absurditeit ontweken met humor en empathie tot ze als een boomerang weer in zijn gezicht kwam.

Heeft hij zich dan niet kunnen bukken om de boomerang te ontwijken?

We weten niet, en zullen nooit weten of de boomerang hem bewust van voor of onbewust van achter heeft geraakt.

Zo erg, baasje . Ik mis hem zo.

Ik ook Largo, kom, gaan we een rondje wandelen?

Zoals we normaal doen?

Ja, zoals we normaal doen

Dus alleen in de grachten kakken.

Staat niet in de norm, dus wat niet verboden is, is toegelaten Largo, juist.

.

Largo, en Marc

Tijdens het lezen van het Boek van Marc Vande Gucht: Alles blijft nazinderen / Als je kind uit het leven stapt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s