Het trauma van de onbevlekte ontvangenis

In de Tijd van onz’ouders was de Wereld eenvoudig .

Er was een Paus of XXIII , dan kwam er witte rook en habemus we er plots maar VI meer.

Er was een Kroostarm Koningspaar, een Kroostrijker (dan op papier), Prinsenpaar, dat trouwens ook een Trio zou geweest zijn, al is dat laatste tot op heden nog altijd niet bewezen. Dus dat was er niet. Maar het Triootje met God is er wel geweest. Gelooft men toch.

Er was een schoolmeester.Die moest u leren zwijgen , en mocht u in opdracht van uw ouders straffen , kastijden, kasseien, en u, op zijn knieën gezeten , belonen , zoals hij maar wilde. Er waren ook Paters, die het voordeel hadden een rok te dragen. Handig. Letterlijk en figuurlijk. Er was ook de studie waar we op onz’harwerkende ouders moesten wachten. En de taaisten onder ons werden door hun ouders geïnterneerd in een internaat, om er voor drie maand van af te zijn.

Er was een Mijnheer Pastoor die zijn schaapjes door het ruwe en kronkelende levenspad leidde en soms verleidde. En in de biechtstoel gespannen luisterde naar uw onschuldigste zonden. En u te vergeven nadat je vol berouw had beloofd te boetedoeningdoen.

Er was de slechte schoolkantine die rook naar Javel , en waar je vol verlangen uitkeek naar de vrijdagse frieten, maar daar wel de obligate vis moest bijnemen , die ook rook naar Javel.

Er was de zaterdagochtendles, inclusie H.Mis, de scouts ’s namiddags, waar leiders u opwachtten om u ook soms te ver- of te misleiden , er was de zondagmis in het Latijns, de wierook der beneveling, zo erg als de eerste sigaret, het stoelgeld met 25 centiem stukken met een gat in het midden, de kip met appelmoes bij oma , een donker museumbezoek bij stralend weer, of als uw pa sportief was ,de gantoise, Dat laatste was alleen voor een paar gelukzakken onder ons , wiens kinderen helaas nu wel tot hooligans verworden zijn . Komt ervan , met al die circences. Allemaal de fout van die Gokchinees.

En dat was het.

Ja tussendoor alsmaar leren. En aan tafel de handen op tafel houden. En zwijgen als papa sprak. En Vasten tijdens de Vasten. En Vijgen na Pasen. Dat laatste vooral.

Ne mens vond rust in de saaie routine en de dogma’s gedicteerd door Kerk en Staat .

Je had links , rechts , en tussen elk weesgegroetje de twijfelende Tsjeven die van links naar rechts zwalpten.

Nazis pendant les guerres et catholiques entre elles…

Het was nogal ne tijd . Zo eenvoudig . Eddy Merckx won alles en de voetballers verdienden honderd frank per match dat ze wonnen . Als ze verloren waren , moesten ze in pa’s bakkerij ’s nachts gaan bijverdienen.

Je had bazen, en je had knechten. In de wielrennerij zoals in het leven.

Voor elks wat wils, dus.

Ying Yang .Avant la lettre.

Maar nu?

Alles is trans . Van gender over mutant tot migrant.

Niets lijkt meer wat het is, laat staan dat het is wat het lijkt. Zeker als het dood is.

Neen , in Onzen Tijd , was alles zo eenvoudig.

Kerk en Staat.

Al is mij een onopgeloste mysterie blijven traumatiseren :

Is Maria Magdalena al dan niet onbevlekt ontvangen ? Zo ja, waarom is het Fabiola dan niet gelukt? Die geloofde er toch in ? En dan hadden we misschien Boudewijn-Jozef II tot Koning gehad .

2 gedachtes over “Het trauma van de onbevlekte ontvangenis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s