Zabivaka.

F01901CD-CB0A-4DFF-B739-7FD2E36D1FD3

 

Ik ben een hond ,

Mijn baasje een wolf .

Een zebra wolf . Zwart-wit gestreept .

Nooit gezien ? Zo lopen er veel rond nochtans .

Lonely wolves .

Ik ben een hond uit alle kleuren . Geen zwart-wit hokjesdenker .Geen hokjesdoener , ik doe niet in mijn hok , jij hokjesdoemdenker .

Ik laat dat zwart-wit denken en -doen aan de mens over .Die  worstelt met de wolf in hem , en wilt die dan in een hokje opsluiten .

Ik worstel alleen met mijn worst . Sorry dames . Ik bedoel : ik worstel niet ,zolang ik van mijn baasje mijn dagelijkse worst krijg . Want op Onze Lieve Heer reken ik allang niet meer , die was Veganist en heeft alleen met de bakker een deal om ons Heden Ons Dagelijks Brood te geven .

De rest is me worst . Of soms ragout.

Hierbij een mooi verhaal die ik u kan voorlezen om de wolf in u te temmen  :

Er is niets zo gevaarlijk als een geduldige wolf
Wat voor wolf is Zabivaka?

Nu het WK voetbal begonnen is , moet je ook eens naar de officiële mascotte kijken . Ze heet ‘Zabivaka’, wat in het Russisch staat voor ‘degene die scoort’. Gezien de spanningen met Rusland een interessante keuze, die doet denken aan het beroemde verhaal van de twee wolven.

Een grootvader vertelt zijn kleinzoon over de strijd die zich binnen in ieder mens afspeelt. ‘Die strijd gaat tussen twee “wolven” die in ieder van ons huizen. De ene wolf is zwart. Die staat voor woede, afgunst, jaloezie, hebzucht, superioriteit en ego. De andere is wit en staat voor vreugde, liefde, vriendelijkheid, trouw en grootmoedigheid.’ De kleinzoon denkt even na en vraagt dan aan zijn grootvader: ‘Welke wolf wint?’ Die antwoordt eenvoudig: ‘Diegene die jij voedt.’

De Cherokee-indianen in Noord-Amerika kennen dit verhaal ook, maar bij hen eindigt het opvallend genoeg heel anders. Hun advies is: voed de wolven allebei. Want als je ervoor kiest om alleen de witte wolf te voeden, zal de zwarte zich verstoppen, en zijn kans afwachten tot het moment dat de witte wolf even afgeleid of verzwakt is. Dan springt hij ongecontroleerd toe om de aandacht te krijgen waar hij naar hunkert. Hij zal altijd boos zijn en de witte wolf bevechten.

Maar als je hem erkent, zal de zwarte wolf voor je werken. De zwarte wolf heeft immers ook veel kwaliteiten, zoals vasthoudendheid, moed, ambitie en wilskracht. Ook die heb je nodig, en de witte wolf kan je die niet geven. Wolven zijn sociale dieren, en zo is het ook met je innerlijke wolven: in hun eentje overleven ze geen van beide.

Een mooie manier om duidelijk te maken dat het niets oplost om te ontkennen dat ook minder mooie eigenschappen eigen zijn aan de mens.
Largo , hond-psychosoof

( gedeeltelijke copyright coachingkalender ) .

Een gedachte over “Zabivaka.

 1. Dag Marc,

  Zeer toepasselijk verhaal over de eeuwige dualiteit in de mens : ratio versus emotie, ambitie versus tevreden gelatenheid…

  Beide wolven moeten gevoed worden en we moeten vooral oog hebben voor de positieve karaktertrekken.

  groetjes,

  Pilo

  ________________________________

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s