Ali & Baba

ECA393F8-137C-4EB4-914A-4C28353FE460

Ali staat met een glimlach tot achter zijn gouden tanden te wachten aan de ingang van zijn grot . Zijn neef Baba , die in Sleepstraat  gewoond heeft , en later  een import/export zaak in een garage in Waregem geleid heeft  , heeft je hier naartoe geleid. Of eerder  misleid  . Gestalked , meegewalked .Gevolgd , vervolgd .

Ali schuift uitnodigend het fluwelen gordijn van zijn grot open , terwijl je al paniekerig « neen , geen tijd » met je hoofd schudt .

Om jou en de sfeer te ontspannen , en je te beletten te ontsnappen ,vertelt  Ali  dat hij  je in een restaurant aan ‘ t Sluizeken bediend heeft en je onmiddelijk als ex- en toekomstige klant herkend en erkent heeft .

“ Moins cher” voegt  hij er onmiddelijk  , ongevraagd en onverbiddelijk aan toe .

Als je dan antwoordt : “moins  cher que wadde ? »  Terechte vraag die  in jou opkomt als ervaren en schromeloze  consument  van brol uit eerste  tweede en derdewereldlanden klandestiene kinderareliers  , dan ben je gevangen, verloren . Zoals  die kinderen in die ateliers , trouwens .

“Fait maison . Fait main , par mon mère , ma  père et ma paire de frères , tous des anciens mineurs » liegt de frimeur , die er zelf eerder als een minderjarige dan als een mijnwerker uitziet .

Hij belt prompt en alweer ongevraagd een ander neef , die achter de hoek in een  bouwvallige taxi staat te wachten , en voor je het weet stuif je de woestijn  in om zonder koopverpliching een typisch ethisch ethnisch atelier te bezoeken .

In de rommelige suburbs van Marrakech  , waar uitgemagerde , werk-en zielloze  camels  op uitgerookte dromedarissenlijken lijken  , zie je het uithangbord van ver hangen , schreeuwend in scharlaken rood met gouden letters :

“ La caverne d’Ali & Baba . Fabrication artisanale de Tapis Berbère . »

Terwijl hij jouw deur opendoet , zegt Baba , zo noemt jouw taxi chauffeur toevallig ook nog eens ,  dat hij nu een  andere dringende rit heeft , en je bijgevolg  de heenrit van 100 euro nu moet afrekenen . In de prix d’ami is wel inbegrepen de exotische terugreis naar het hotel per Camel . Er mag aan boord of aan bult , gerookt worden  . Het bedrag van 100 euro is daarenboven aftekbaar  van uw bestelling van een Ali Baba Berber  handgemaakt karpet. Er is trouwens plaats  genoeg om uw ettelijke karpetten op de Camel te laten .

Je stapt noodgedwongen uit . Een kameel kijkt u koel en kauwend aan. Volgens jou kauwt hij omdat hij probeert te stoppen met roken.

De voordeur van Ali&Baba doet het niet , verzegeld . Je wringt je  door de veroeste achterdeur  en tot je  grote verbazing zit  daar een dozijn of twee , zoals de kamelen  uitgemagerde , kinderen van een half dozijn of twee jaar ,etikketten af te knippen van stapels karpetten :

« 99 € . BTW in . Made in Waregem , Belgium »

Andere dozijnen kinderen stikken er een nieuw etiket op :

«  Tapis certifié Berbère , Atlas . Maroc . Fait main . Prix de gros,  export  , hors taxes : 999 € /pc. »

Een man zit in een hoek te slapen , en schiet , verrast van het bezoek , wakker :

«Hallo , welkom !  Kzienik Louis d‘Achterpoortere . Kzienik zoakvoerder van Ali&Baba Unlimited . Bie aankoop  van nen konteiner met Berber handgeweven karpetten , krieg je twei gratis VIP koarten veur Woaregem Koerse .  Zal ik nen konteiner of twee opskrieven ? Joen kamele stoad al kloar wej »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s