Sparactie

8D2B0D5A-069F-4FFE-88FA-47BA333D4B0AMijn baasje heeft een boom in mijn huis geplant . Ongepland . Al heb ik zo’n vage herrinering dat dit periodiek wel terugkomt . Als de bomen buiten wit worden . Dan haalt baasje een groene spar binnen  . Opdat hij geen kou zou vatten, zeker ..

En baas zijn vrouw  haalt dan tierelantijntjes , glitter , rode , bruine en gouden ballen uit de zolder . En pinklichten . En een kribbe met wat oneetbare figuurtjes . Heb er al aan gesnuffeld . En dan gaan ze samen de Kerstboom versieren . Deze slinger hier . Deze bal daar . Maar neen niet daar ! Doe je het opzettelijk : Maria naast de ezel ?  Jozef : ja , maar Maria …. ! Ga ondertussen maar de verlengsnoer halen …

Duurt dus nooit lang . Les gouts et les couleurs zeker …en vooral :  als ik dan kwispelend mee wil helpen en ik in mijn enthousiasme bazins’ favoriete gouden bal op de grond aan diggelen kwispel . Als ik dan , om het goed te maken,  uit sympathie mijn poot hef op mijn nieuwe kamergenoot om hem welkom te heten …

Dan valt het verdikt : « Marc, tu n’irais plutot pas promener le chien , je crois qu’il en a besoin … »

Kheb ik helemaal geen besoin om te gaan rillen in de kou .

Anderzijds : baasje en mezelf voelen onszelf bevrijd en verlost . We stormen de witte winter in . En gaan de kerstbomen troosten . Dat ze niet te lang wit gaan blijven . Dat de opwarming van de planeet weldra soulaas brengt .

Uit medeleven hef ik  mijn poot op enkele toosteloze tronken . Ze kreunen krakend onder de sneeuw.

En als we helemaal ondergesneeuwd huiswaarts keren , doe ik me de bedenking dat ik met die groene salonspar , die zich heeft opgedrongen in mijn familiale leefwereld , niets gemeen  heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s