De turnles

“links , links , linksrechts een twee-e . Links links , linksrechts een twee-e . Links links , linksrechts een twee-e . ”

Het was de goede oude collegetijd . De tijd van muffe kelders waar we onze belachelijke witte turnbroekjes moesten aantrekken , daarna onze bezwete witte shirt met schild van het college , en uiteindelijk die witte mietige  turnsletsen met elastieken band . Beschamend .

Dit alles lieten we in onze  turnzak vermuffen , een  heel trimester lang aan de klaskapstok hangend  , teneinde deze thuis niet te vergeten . Anders was het vijftig keer pompen, of vijftig keer rond de speelplaats lopen . In wit collegeoutfit , terwijl de groten van de Rhetorica al spottend in onze roze billen knepen . De terreur kwam van en bleef binnen de vier gesloten muren van het college  . Ad maiorem Dei gloriam .

Vijftig . Onze turnleraar , Hitler genaamd , kon schijnbaar slechts tot vijftig tellen , dachten we tot onze grote opluchting .

Vergeet het , bij heel zware straffen werd de sanctie tot twee- of driemaal vijftig verhoogd .

Hitler stond dus helemaal rood aangeslaan te wachten op ons . Want als gewoonlijk hadden een paar plantrekkers hem snel vooraf  hun ziektebriefjes overhandigd :  ” mag  niet turnen omdat hij op wintersport zijn enkel heeft verstuikt ” .  Bij het lezen van elk van deze boodschappen werd Hitler telkens een tikkeltje roder  . Een sociaal-politiek gekleurd statement .  In dit elitair college gingen de fils à papa’s namelijk twee drie keer per jaar gaan skieen , en in de zomer dan  nog twee drie keer waterskieen . Alsof het niets was .  Terwijl  in zijn jeugd alleen de betere Hitlerjugend  zich kon permitteren om in Garmisch-Partenkirchen een slede een half uur lang naar boven te sjouwen om , dertig seconden kort , jodelend terug naar beneden te glijden .

Om die reden werd Hitler almaar purperder in zijn witgestreepte glanzend blauwe Adidas training . Zo’ n Adidas training was blijkbaar toen al mode bij dictators . Zoals nu bij Fidel Castro enfin nu zaliger trouwens . Marx hebbe zijn ziel .

Hitler dus , hield altijd zijn handen godsvruchtig gevouwen op zijn in zijn Adidas gespannen poep . Dat ging nog . Maar Die Adidas spande ook aan de voorkant . Verschrikkelijk  om te zien.  Maar vooral : in dit katholiek college werd je met een doodzonde beboet als je ernaar waagde te kijken en vooral te spotten .

We bokspringden , saltoden, spreidstandden , en marcheerden in kadans . Hij riep , wat zeg ik , snauwde ons purperend toe , zijn bijnaam Hitler waardig  . We deden alles verkeerd . In het begin van het trimester onopzettelijk , en , toen we vaststelden dat het hopeloos was , op het einde van het trimester opzettelijk . Behalve dan die ene  blonde Arier die alleen maar complimentjes kreeg en misschien ook privé turnlessen thuis . En zijn moeder misschien ook . Maar  alle anderen waren slecht . De dikkerds werden alsmaar dikker , de kleintjes krompen zienderogen , en de lange zwiepen zwiepten almaar meer .

Hitler wou ons doen inzien en aanvoelen dat onze  fysische identiteit eigenlijk een ernstige erfelijke afwijking was , een vorm- en nutteloze tarra ,  waar we voor moesten boeten . Een erfzonde .

Met de tijd zou een mens het beginnen geloven en er zich naar schikken .

Schuld , boete , straf .

Straf is dat .

De straf ?  Zich vijftig keer naar boven sleuren langs een klimtouw bijvoorbeeld . Zonder  hulp van de voeten . Het  plafond tikken , terug naar beneden . Op de grond tikken met die verwijfde turnsletsen , en dan weer naar boven . Vijftig keer of tweemaal vijftig keer als hij vies was . En hij was meestal vies . De viezerik .

Dat soort martelingen .

En de blonde Arier die altijd als eerste klaar was met de oefening en mocht nagaan of de laatsten wel tot vijftig geraakten  .

Dat soort collaboratie en discriminatie  .

Neen , we waren er echt van overtuigd : we waren een zootje nietsnutten , intellectuele  uitschot van deze decadente maatschappij .

Hippies . Jeek !

Hitler droomde waarschijnlijk van een  gespierd en lenig homo-geen leger blonde kopkes van 175  cm en 65 kg . Kopjes om over te strelen misschien . Dit kan weliswaar wel eens een argument  zijn om te slagen in zo´n besloten elitair college .

L’ école de la vie , quoi .

Afijn , de les duurde 50 minuten en eindigde traditioneel zoals het begonnen was , met  een rondje rondmarcheren  in een rechthoekige ruimte . Probeer dat maar eens thuis . Heel  grappig . Let wel : je mag  de hoeken niet afronden . Dat is zo in een streng elitair college . De hoeken worden niet afgerond .

Probeer dus als volgt :

” links  links , linksrechts  een twee-e . Links , links , linksrechts een twee-e.Links , links , linksrechts een twee-e….”

Maar Hitler  , waarom  driemaal links en slechts  eenmaal rechts  ? Daar kom je toch nooit mee rond ? Heb ik me toen , als vroege schuinsmarcheerder , meermaals de bedenking gedaan .

Hitler kon gedachten lezen : ” Nelen , vijftig keer pompen ” !

2 gedachtes over “De turnles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s